• head_banner

Што е двобенд ONU

Двојниот опсег ONU се нарекува и 5G onu, а може да се нарече и AC onu.

Значи, што е двојниот опсег onu?

Според стандардот на безжичната мрежа, dualband onu ќе биде подобар од one-band onu.Тоа ќе биде најпопуларната работа во иднина.

IEEE 802.11ac

IEEE 802.11ac е 802.11 комуникациски стандард за безжична компјутерска мрежа во развој, кој користи фреквентен опсег од 6GHz (исто така познат како фреквентен опсег 5GHz) за безжична локална мрежна комуникација (WLAN).Теоретски, може да обезбеди најмалку 1 Гигабит во секунда пропусен опсег за комуникација со повеќестаници безжична локална мрежа (WLAN), или најмалку 500 мегабити во секунда (500 Mbit/s) за пропусен опсег на пренос на една врска.

Го прифаќа и проширува концептот на воздушниот интерфејс изведен од 802.11n, вклучувајќи: поширок опсег на RF (до 160 MHz), повеќе просторни текови MIMO (зголемени на 8), MU-MIMO и демодулација со висока густина (модулација, до 256QAM ).Тој е потенцијален наследник на IEEE 802.11n.

Нашата компанија, Shenzhen HUANET Technology CO., Ltd може да ги обезбеди сите видови на двојни појаси.Еве неколку модели со двобенд onu.

https://www.hua-network.com/dualband-onu-2gewificatvpots-hg650-ftw-product/
https://www.hua-network.com/dualband-onu-2gewificatvpots-hg650-ftw-product/
https://www.hua-network.com/dualband-onu-2gewificatvpots-hg650-ftw-product/

WiFi од 5 GHz користи повисок фреквентен опсег за да донесе помал застој на каналот.Користи 22 канали и не се мешаат едни со други.Во споредба со 3-те канали од 2,4 GHz, значително го намалува застојот на сигналот.Значи, брзината на пренос од 5GHz е 5GHz побрза од 2,4GHz.

Фреквенцискиот опсег од 5 GHz Wi-Fi со помош на протоколот 802.11ac од петтата генерација може да достигне брзина на пренос од 433Mbps при пропусност од 80MHz и брзина на пренос од 866Mbps при пропусен опсег од 160MHz, во споредба со највисоката брзина на пренос од 2,4GHz стапката од 300 Mbps е значително подобрена.

https://www.hua-network.com/dualband-onu-4ge-wifi-pots-xpon-ont-hg660-fw-product/
https://www.hua-network.com/dualband-onu-4ge-wifi-pots-xpon-ont-hg660-fw-product/

Сепак, Wi-Fi од 5 GHz има и недостатоци.Неговите недостатоци лежат во оддалеченоста на преносот и способноста за поминување пречки.

Бидејќи Wi-Fi е електромагнетен бран, неговиот главен метод на ширење е директно размножување.Кога ќе наиде на пречки, ќе произведе пенетрација, рефлексија, дифракција и други феномени.Меѓу нив, пенетрацијата е главната, а ќе се појави мал дел од сигналот.Рефлексија и дифракција.Физичките карактеристики на радио брановите се дека колку е помала фреквенцијата, толку е подолга брановата должина, толку е помала загубата за време на ширењето, толку е поширок опфатот и полесно се заобиколуваат пречките;колку е поголема фреквенцијата, толку е помала покриеноста и толку е потешко.Одете околу пречките.

Затоа, 5G сигналот со висока фреквенција и кратка бранова должина има релативно мала површина на покривање, а можноста да помине низ пречки не е добра како 2,4 GHz.

Во однос на растојанието за пренос, Wi-Fi од 2,4 GHz може да достигне максимална покриеност од 70 метри во затворен простор, а максимална покриеност од 250 метри на отворено.И Wi-Fi од 5 GHz може да достигне максимална покриеност од 35 метри во затворен простор.


Време на објавување: јули-03-2023 година